دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه از مهمترین و بزرگترین دریاچه های ایران میباشد. این دریاچه علاوه بر قدمت تاریخی که دارد ، اهمیت فراوانی را در محیط زیست منطقه دارا میباشد.در حقیقت دریاچه ارومیه به همراه سرعین اردبیل، تبریز و مراغه مقاصد اصلی مسافران ایرانی در مسافرت به استان های آذربایجان محسوب می شوند.
این مطلب جامع در مجله سفر، گردشگری و ایرانگردی سفر پیش را به هیچ عنوان از دست ندهید.
دریاچه ارومیه که مورد علاقه تمام مردم آذربایجان میباشد. دریاچهای که در مرز میان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی قرار گرفته است.دریاچهای که دست خوش تغییرات بسیاری شده و متاسفانه بی توجهی های بسیاری زیادی به آن شده است.دریاچه ارومیه هنوز هم که هنوزه مقام بزرگترین دریاچه داخل ایران را دارا میباشد. با وجود بستر خشک هنوز هم ششمین دریاچه آب شور بزرگ دنیا و بزرگترین دریاچه آب شور کل خاورمیانه شناخته میشود.
این دریاچه از تلاقی رودهای سیمینه رود، زرینه رود، تلخه رود، باراندوز، گادر به وجود آمده است و اثر هنری بی نظیری را در شمال غرب ایران به وجود آورده است.
جزیره های دریاچه ارومیه
این جزیره همانند بسیاری از دریاچه های بزرگ دنیا دارای ۱۰۲ جزیره متعدد میباشد که در ادامه با اسامی مهمترین آنها آشنا می شویم.اردشیر، اسپیر، اسپیرک، اشک، اشکو، جزیره آتش، آذر، آذین، آرام، آرزو، آرش، امید،توس، جودره، خرسک، چشمه کنار، زاغ، ایران نژاد، بردک، بهرام، تنجک، شبدیز، سنگو، جزیره کاکایی (بالا، میانه و پایین)، کفجه نوک، گیو و چند جزیره دیگر جزو مهمترین جزایر دریاچه میباشند. البته مهمترین و بزرگترین جزایر دریاچه شامل کبودان، شاهی، اشک میباشد.
پارک ملی
پارک های ملی یکی از مناطق چهارگانه حفاظت محیط زیست در ایران میباشند که دارای ویژگی های بسیار خاصی هستند.این مناطق از لحاظ زیست محیطی اهمیت بسیاری دارند و محل نگهداری یا زندگی گونه های نادر جانوران و حیوانات می باشند.
دریاچه ارومیه در سال ۱۳۵۲ در فهرست پارک های ملی ایران به ثبت رسیده است. زیرا این منطقه زیستگاه طبیعی جانوران خاصی به حساب می آید. هم اکنون و با وجود تمام خساراتی که به دریاچه ارومیه وارد شده است، پارک ملی دریاچه با وسعت ۴۶۲٬۶۰۰ هکتار همچنین یکی از ۹ ذخیرهگاه زیستکره در ایران میباشد.
زیست و حیات جانوری دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه دارای زیست بومی بسیار غنی میباشد. این دریاچه محل زندگی موجودات میکروسکوپی آب شور، خزندگان و پستانداران ،گونه های نادر گیاهان میباشد.هر ساله پرندگان مهاجر بسیاری مانند فلامینگوها،کفچه نوک، لک لک،اردک پیسه، پلیکان ها، اکراس،مرغ نوروزی، نوک خنجری و چوب پا به دریاچه ارومیه مهاجرت می کنند.
دریاچه ارومیه یکی از زیستگاههای مهم و ارزشمند سخت پوستی به نام آرتمیا میباشد ، که محل زندگی آن در آبهای شور میباشد. خوب است بدانید که در جهان منابع محدودی از این موجود سخت پوست میباشد.
آرتمیا دارای کاربردهای متعددی است که مهمترین آن برای پرورش ماهی و میگو میباشد . تا چند سال پیش دریاچه ارومیه یکی از غنیترین منابع آرتمیا جهان به شمار می آمد.
رنگ دریاچه
یکی از جاذبه هایی که بسیاری از مسافران و گردشگران را جذب خود میکند، رنگ منحصر به فرد آن میباشد .شاید شما هم در تصاویر مرتبط با دریاچه ارومیه شاهد اینکه رنگ آب دریاچه سرخ و نارنجی بوده است مواجه شده اید، این رنگ به دلیل فعالیت موجودات میکروسکوپی خاصی که در داخل دریاچه زندگی میکنند میباشد.
این موجودات در نمک فراوان زندگی میکنند. در اثر کاهش آب دریاچه و افزایش غلظت نمک آن، باعث افزایش جمعیت و فعالیت آنها می شود. البته این موضوع همیشگی نیست و غلظت این رنگ در فصلهای مختلف دارای تفاوت های میباشد.